Starodavni in današnji Slovenci | Venelin

(2 mnenji strank)

 33,89

Ta prva zgodovina Slovencev izpod peresa tujega zgodovinarja je nastala in izšla za časa Prešerna, njen avtor, eden najpomembnejših ruskih zgodovinarjev 19. stol., ugotavlja, da smo Slovenci že od nekdaj živeli na svojem ozemlju in da je bilo to v preteklosti občutno večje, saj je obsegalo skoraj polovico Evrope; podrobno opisuje tri slovensko-rimske vojne (po tretji so leta 17 n. št. Rimljani okupirali naše prednike), nekaj stoletno rimsko okupacijo, ko so se naši predniki bojevali za slavo Rime, in Atilo, ki je naposled Rimljane pokončal in osvobodil naše kraje. Venelin veliko napiše tudi o staroslovenskih plemenih (Norijcih, Rezijcih, Karnijcih, Panoncih, Furlanih in Benečanih), njihovih šegah in običajih, raziskuje njihove starodavne pisave ipd. To knjigo bi moral prebrati vsak Slovenec!

Mere 16,5×23 cm, 390 str., trda vezava

2 mnenji za Starodavni in današnji Slovenci | Venelin

  1. Dragutin Šafarić

    Podlaga za take predpostavke so povzete iz časov, ko načeloma arheologija še ni dosti delovala ali obstajala. To pak pomeni po moje, da ni podlage za verjeti kar se trdi.
    Hudo me moti “samohvala” ki je značilna za “SLOVENCE” pa vendar jih ni zaslediti da nekaj pomenijo kot na Balkanu, Evropi in v širšem svetovnem prostoru.
    Arheologija svetovnega obsega vas krepko zaobide.

  2. Bojan Stare

    Glede na obdobje, v katerem je bila pisana, je zelo znastvena. Glede na druge umotvore “večjih narodov”, pa tudi bolj podkrepljena z viri. Če pa si drugi narodi lastijo marsikakšen dosežek naših prednikov, je pač to njihova težava. Zanimivo bo, ko bo arheologija dokazala marsikakšno zmoto polpreteklih časov. Takšnih knjig kot je Venelinova, se najbolj bojeijo “znanstveniki”, ki ponarejajo zgodovino in žugajo nekomu, ki pokaže resnico. Na Dolenjskem so arheologi že presenečeni, ker se ideja o prisotnosti Keltov ne odraža v dejanskih odkritjih predrimskih ostankov. KAr se pa tiče naše “samohvale”, se imamo s čim hvaliti, ne pa tako kot nekateri, ki bi radi bili Sloveni, ker jim ime Slovani ne diši preveč.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja