Eiji Joshikawa - Pot meča

POT MEČA | Mijamoto Musaši

Vrstni red romanov o življenju Mijamota Musašija.

1. POT MEČA

2. NA POTI K SLAVI

3. POT MOČI

4. MEČ MOČI

5. POT PRAZNINE

6. PO SVETLOBE

Ta življenjepis Mijamota Musašija je najbolj priljubljen japonski zgodovinski roman vseh časov. Tretja knjiga (od petih) opisuje, kako je mladi Musaši, največji bojevnik vseh časov, po treh zmagovitih dvobojih z vodilno kjotsko šolo mečevanja Jošioka – v tretjem dvoboju se je sam spoprijel z več kot sedemdesetimi samuraji – postal ljubljenec ljudskih množic in pri tem nezavedno odkril svoj slog mečevanja z dvema mečema.
Pisatelju je iz različnih ljudskih legend o Musašijevih najslavnejših bojih, bitkah in dvobojih uspelo stkati izredno bogat mozaik usod številnih njegovih prijateljev, prijateljic in nasprotnikov, z njimi bralcu pričara fevdni japonski vsakdan, obenem pa njegovi opisi borilnih urjenj, bitk in dvobojev slikovito prikažejo vse težave in izzive, ki stojijo na poti bojevnika takšnega kova, kot je bil Mijamoto Musaši

Skozi ograjo je zagledal stezo, ki se je – enako kot v svetiščih in zatočiščih zen budistov v gorah – vzpenjala od vhoda naprej, in njegova prva misel je bila, da mu je naposled uspelo najti pravo mesto in da mora zdaj samo preskočiti to ograjo, pa se mu bo izpolnila njegova velika želja. A ko se je že pripravil, da bi preskočil ograjo , ga je zadržalo nekaj , česar ni mogoče opisat. Ali je bila to ljubezen, s katero je bila očitno negovana vsaka trava, ali zaradi neštetih belih cvetnih lističev, ki so ležali raztreseni po poteh, ali zaradi nečesa, kar je kazalo na prijetno naravo prebivalcev te koče. Iznenada se je tudi zavedal, da v takšno okolje njegov videz – razkuštrani in umazani lasje ter raztrgan kimono – sploh ne sodi, saj je zagotovo videti kot navaden potepuh.

                                                                                       Preberi več ..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Your Cart is empty!

It looks like you haven't added any items to your cart yet.

Browse Products
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x