Na_zdravje - Peter Amalietti

Samozdravljenje vida

KAJ LAHKO STORITE SAMI ZA IZBOLJŠANJE VAŠEGA VIDA.

Prvi korak pri zdravljenju vida in oči je, da se navadimo mižati. Vzhodnjaki dobro vejo, da je vsako gledanje zelo intenzivna dejavnost, ki troši našo življenjsko energijo. V naši družbi ni navadno videti mižečih ljudi. Pa vendar bi nam marsikdaj bolj koristilo mižati, namesto da si, na primer, ogledujemo smetišče ali kakšno grozljivko. Vsakič, ko zamižimo, si namreč oči odpočijejo. Danes pa se ljudje niti več ne upajo zamižati, da ne bi zamudili kake ključnega prizora na ekranu, v katerega buljijo dolge ure kot tele v nova vrata. Ob spancu je za oči najboljši počitek prav mižanje.

KAKO SI OKREPIMO VID?
Jogiji si vid krepijo z enournim jutranjim in enournim večernim stoječim sončenjem obraza in telesa ter z zrenjem v sonce ali luno: ko je zgodaj zjutraj nebo jasno, gledajo v sonce ali luno z odprtimi, sproščenimi in prav nič napetimi očmi, kakor dolgo morejo. Sončni (lunini) žarki so namreč zdravilni. Zvečer je takšno sončenje najboljše pred sončnim zahodom in med njim.
Če vam je težko gledati v sonce, je to znamenje oslabelih oči. Začnite s to vajo tako, da prve dni gledate samo v smeri proti soncu, ne pa naravnost vanj. Dopoldansko, opoldansko in popoldansko sonce pa je seveda škodljivo. Zrenje v luno ali zvezde je preprosto in brez nevarnosti. Da pa pri tem ne bi napenjali oči ali vratu, opazujte luno ali zvezdo tako, da glave ne obrnete za več kot 45 stopinj.

Jogiji so razvili tudi posebne vaje za krepitev vida, imenovane trataka; pri njih v meditacijskem sedečem položaju, lotosu, zrejo v izbrani predmet ali plamen sveče. Za razgibavanje oči jogiji uporabljajo različne vaje:
pogled na konico nosa: udobno in sproščeno sedite s pokončno hrbtenico in vratom. Pogled usmerite na vrh nosa za minuto ali dve, nato pa zamižite. To nekajkrat še ponovite, potem pa zamižite za nekaj časa in si odpočijte.

gledanje obrvi: po enominutnem odmoru pogled usmerite na prostor med obrvmi in ga glejte minuto ali dve. Nato spet zaprite oči in jih odpočijte.

gledanje ramena: s pokončnim telesom, ravnim vratom in glavo naravnost za minuto ali dve glejte svojo desno ramo. Nato zamižite in si odpočijte. Postopek ponovite z levim ramenom.

Tehnika trataka ali osredotočeno gledanje v točko krepi očesne živce, zdravi bolezni očesa in odstrani lenobo. Hatha joga pradipike

Oči se nadvse dobro odzivajo tudi na masaže in kopeli. Trepljanje, tresenje, pritiskanje s prsti ali dlanmi na oči pospeši lokalno kroženje krvi v živcih in živčnih končičih. Za zdrav vid je lahko zelo koristna tudi očesna kopel v mrzli vodi. Jogiji zato nekaj minut po izvajanju tratake tri do štirikrat pljusknejo na odprte oči vodo, ki jo zajamejo z dlanjo. Stik hladne vode in odprtih oči je zelo osvežilen in pospeši kroženje krvi v žilicah in limfah.
Vse te očesne vaje vam ne vzamejo več kot deset jutranjih minut, vrnejo pa vam dober vid. Majhna cena, mar ne? Nič manj kot opisane jogijske vaje za dober vid koristijo tudi že omenjene Batesove vaje.

PET NASVETOV ZA IZBOLJŠANJE VAŠEGA VIDA

Spanec je za oči najboljši počitek.

Okrepite oči z trataka vajo.

Sproščajte oči z gledanjem v luno ali sonce.

Masaža ali kopel za oči.

Razgibavanje oči z jogiskimi vajami.

“Celovita pot naravnega zdravljenja brez tablet in zdravnika-Zdravstveni nasveti iz Tibeta, Indije, Kitajske in Japonske. Osem korakov do zdravja in zdravega življenja”

NAROČI ZDAJ!

Napisal: Peter Amalietti

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja